NA 10 porcí: Fazolové lusky 2000g / Máslo 100 g / Cibule 400 g /Smetana 700 ml / Mléko 400 ml / Sůl 20 g / Hladká mouka 80g
POSTUP: Větší fazolové lusky překrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle, poté přidáme fazolky. Zalijeme vodou, osolíme a krátce povaříme. Když fazolky změknou, přilijeme smetanu smíchanou s moukou. Povaříme ještě 15 minut a můžeme podávat.
Na 1 větší plech: Vejce 8 ks / Moučkový cukr 680 g / Vanilkový cukr 2 ks / Olej 400 ml / Vlažná voda 400 ml / Polohrubá mouka 800 g / Prášek do pečiva 2 ks / Kakao polévk. lžíce / Mléko 4 polévk. lžíce
POSTUP: V míse důkladně vymícháme žloutky, cukr a olej, až vznikne hustá hladká hmota. Do ní vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vodu, nakonec sníh z bílků. Většinu těsta nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Do zbytku vmícháme kakao a mléko a nepravidelně cik-cak rozlijeme po povrchu světlého těsta na plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí pocukrujeme.
NA 10 porcí: tarhoňa 800g / zelenina mražená 800 g / cibule 200 g / Olej 100 ml / Vepřové maso 800 g / Sůl 30 g / Tvrdý sýr 500 g
POSTUP: Tarhoňu uvaříme v osolené vodě cca 8 min a propláchneme. Na olej orestujeme cibuli, přidáme na kousky maso, osolíme, přidáme mraženou zeleninu. Vše promícháme a vložíme do trouby na cca 25 min na 200°C. Hotové posypeme strouhaným sýrem.
Na 10 porcí: Vepřová plec 1000g / Olej 80 ml / Cibule 200 g / Paprika sladká 10 g / Smetana 200 ml / Mléko 400 ml / Sůl 20 g / Hladká mouka 100g
POSTUP: Maso nakrájíme na nudličky. Drobně nakrájenou cibuli krátce orestujeme na tuku do růžova. Přidáme maso, orestujeme, osolíme, přidáme papriku, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Když, je maso měkké zahustíme moukou rozmíchanou v mléce a smetaně, prošleháme, přivedeme k varu a vaříme ještě 15 minut. Podle chuti dosolíme, opět přivedeme k varu a vaříme ještě 5 minut.
NA 1 větší plech: Polohrubá mouka 800 g / Cukr krupice 360 g / Čokoládový pudink 2 x / Vejce 6 x / Olej 480 ml /Mléko 1000 ml / Prášek do perníku 2 x / Povidla švestkový 240 g
POSTUP: Všechny přísady smíchat pomocí mixéru, nalít na hlubší plech vyložený pečícím papírem a upéct- horkovzdušná trouba 175 °C cca 15-20 minut. Správnost upečení zkontrolujeme pomocí špejle. Pokud jste použili menší plech a perník je vyšší, rozřízněte jej a promažte povidly. My dáváme povidla hned do těsta a perník je vláčný a moc dobrý.
NA 10 porcí: Máslo 100 g / Zeleninový vývar bez glutamátu 8 g / Voda na přípravu kuskusu 200 ml / Kuskus 100 g / Česnek 10 g / Brokolice 310 g / Sůl 6 g / Tvaroh měkký 320 g / Bazalka 8 g / Olej 10 g / Korn bageta
POSTUP: Máslo vyšleháme do pěny, vodu na kuskus ochutíme vývarem, zavaříme a odstavíme. Vsypeme kuskus, promícháme a necháme chvíli stát. Poté znovu promícháme vidličkou. Brokolici uvaříme na páře a semeleme, přidáme k vychladlému kuskusu spolu s vyšlehaným tukem a promícháme. Přidáme tvaroh, ochutíme bylinkami, česnekem, solí a znovu promícháme.
NA 10 porcí: Rostlinné máslo 100 g / Strouhanka 30 g / Rajčata 500 g / Česnek 10 g / Vejce 4 ks / Sůl 10 g / Petrželová nať 10 g / Dalamánek
POSTUP: Na oleji opražíme strouhanku, přidáme nakrájená rajčata, prolisovaný česnek, sůl a dusíme, až se šťáva z rajčat vysmahne. Přidáme vejce, petrželku a mícháme až se vejce srazí- 5 minut. Podle chuti dosolíme. Můžeme podávat ještě teplé, nebo vychlazené
Na 10 porcí: Rybí filé 430 g / Červená čočka 100 g / Olej 10 g / Majonéza/zakysaná smetana 100g / Bílý jogurt 100 g / Cibule/pórek 180 g / Sůl 20 g / Citr. šťáva 10 g / Bazalka 5 g / Podmáslový rohlík
POSTUP: Nerozmrazené filé krátce opláchneme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladu odležet a mírně rozmrznout. Pekáč vymastíme olejem, vložíme filé a bez podlévání upečeme. Rychle vychladíme. Červenou čočku propláchneme a v čisté vodě uvaříme. Měkkou čočku a upečené filé necháme vychladnout, poté vyšleháme spolu s majonézou, jogurtem, jemně nasekanou cibulkou, solí a troškou bazalky. Dle chuti můžeme přikyselit citronem.
NA 10 porcí: Bulgur 100 g / Voda na vaření bulguru 200 ml / Droždí 15 g / Cukr do kvásku 2 g / Bramborové těsto 450 g / Vlažná voda do těsta 500 ml / Sůl 2 g / Petrželová nať 10g / Olej na potření knedlíků 50 ml
POSTUP: Bulgur uvaříme podle návodu. Z droždí, cukru a vlažné vody si připravíme kvásek. Přidáme směs bramborové těsto, vlažnou vodu, petželku a vše promícháme. Nenecháme kynout a hned obvyklým způsobem připravíme knedlíky. Vaříme asi 30 minut podle velikosti. Vařené potřeme olejem a vypařené krájíme na porce.